Kaikki kai muistavat ajan, jolloin busseissa ja linja-autoasemilla oli painettuja, yhtiökohtaisia aikatauluja saatavilla. Niissä olevat poikkeusmerkinnät, esimerkiksi Itsenäisyyspäivä, Pääsiäinen tai Helatorstai vaati omat merkintänsä. Tarkoituksena oli, että matkustaja tietäisi koska vuoro ajaa ja koska ei.
Otsikko tälle stoorille on suoraan aikataulusta, eli XeiL. Se tarkoittaa arkisin, mutta ei lauantaisin. Ennen muinoin työviikko oli kuusipäiväinen eli lauantai oli työpäivä. Ehkä vähän lyhyempi kuin muina arkipäivinä, mutta kuitenkin.
Ennen muinoin bussivuorot kulkivat kylien ja kaupunkien väleillä odotetusti, kunhan vain kaikki ymmärsivät aikatauluihin merkityt poikkeamat normaalista arjesta.
SS-vuorot
Nykyään SS-vuoromerkintä saattaa joillekin aiheuttaa hengitysvaikeuksia, mutta muinoin sillä selitettiin, että bussivuoro ajaa normaaleina sunnuntaisina, mutta ei yksittäisinä arkipyhinä tai kahden pyhäpäivän sattuessa peräkkäin, ajetaan vain viimeisenä pyhänä.
KoulP ja kouluvuonna
Entisinä aikoina syksyisin oli perunannostolomia ja sitten kun Suomi enemmän kaupungistui kaavoihinsa niin ei ollut. Linjaliikennevuoroja ajettiin ”koulupäivisin”. Eli maatilan emännän piti tietää koska se vee-ketoseppälän-bussi ajaa portin ohi, jotta voi kyläkaupassa käydä ja hankkia niitä tarvikkeita, jota maatila itse ei tuota. Isäntä hoisi maataan traktorilla aamusta iltaan, arkisin ja lauantaisinkin vielä ennen saunaa, joten hän ei kerennyt kaupassa käymään.
Keväällä sentään koululaiset pystyivät viettämään ihan oikeaa hiihtolomaa. Syksyllä perunannostolomilla he olivat pakotettu maatilan hommiin.
Aikatauluissa oli tultu termiin kouluvuonna, joka suomeksi tarkoittanee talvisin. Kesäisin linjavuoroja ei ajeta niin tiivisti, koska opettajat ja koululaiset lomailevat. No mutta, bussivuoroja voidaan käyttää myös kesälomamatkailuun. Bussiyhtiöissä muokattiin tarjontaa ja aikatauluja siten, että lomamatkailutarjonta onnistuu ja linja-autojenkuljettajien kesälomat saadaan vietettyä.
Tänään
Nykyään bussiyhtiöt saavat ajomääräykset viranomaisilta tai taasen markkinaehtoisia vuoroja ajetaan omin suunnitelmin. Aikatauluinfot asiakkaille määräytyvät näiden mukaan. Bussifirmat kertovat aikataulujaan omilla verkkosivuillaan ja sähköisesti Matkahuollon tai Onnibussin verkkokauppojen kautta.
Enää ei tarvitse paperiaikatauluun merkitä SSiä/vain P tai XeiL. Netissä on se tieto miten vuorot ajetaan – jos bussiyhtiö on ne sinne oikein koodanneet itse tai kertoneet.
Ensi lauantaihin siis – nähhää pysäkillä.