Van Hool sai jatkajat

13.04.2024

13.04.2024

Kimmo Wirén | Uutiset

Neljän edunvalvojan komitea on hyväksynyt etelä-afrikkalais-saksalaisen GRW/Schmitz Cargobullin ja alankomaalaisen VDL Groupin sitovan esityksen Van Hoolin toiminnan jatkamiseksi. Myös Van Hoolin kaikki osakkeenomistajat hyväksyivät esityksen yksimielisesti. Pöydällä oli myös muita esityksiä ja tahoja.
– Oli olemassa riski, että keskeytynyttä tuotantoa ei päästäisi pikimmiten jatkamaan. Heidän tarjouksensa oli tästäkin näkökohdasta katsoen paras, toteaa edunvalvoja Jeroen Pinoy.
– Jahkailu olisi aiheuttanut korjaamatonta vahinkoa tuotantoon, myynti- ja korjaustoimintaan sekä markkinointiketjuun, Pinoy jatkaa.

Taustaa

Van Hool on belgialainen perheyritys, joka on perustettu vuonna 1947. Nyt sitä luotsaa kolmas sukupolvi. Yhtiön osakkeet omistaa valtaosin Van Hoolin suku, jossa on kolme haaraa ja kahdeksan oksaa.
Yhtiö ajautui lopullisiin taloudellisiin vaikeuksiin alkuvuoden aikana. Riitaisa suku ei halunnut lähteä yhtiötä pelastamaan. Van Hool asetettiin konkurssiin Mechelenin markkinatuomioistuimessa huhtikuun alussa.

Uuden alku

Van Hoolin Belgian toiminnoista erotetaan toisistaan perävaunujen ja linja-autojen valmistaminen. Linjuripuolesta vastaa jatkossa siis VDL. Uusi järjestely ei kuitenkaan takaa kaikkien työpaikkojen säilymistä. Van Hoolin tehdas Pohjois-Makedoniassa on edelleen voimissaan kuten yhteistyö USA:ssa ABC:n kanssa.
Yhtiön tilauskirjat ovat kuitenkin melko lailla täynnä. Ensi kesän Pariisin olympialaisiksi oli tarkoitus toimittaa 56 Exqui.City BRT-bussia ensiksi yleisön ja urheilijoiden kuljetuksiin. Samaten uutta T-sarjan turistibussia on tilattu yli 200 kappaletta.
VDL:lla on kokemusta koritehtaiden ostamisesta. Berkhof ja Jonckheere aikoinaan sulautuivat VDL:ään.
Tulevaisuudessa vasta nähdään säilyykö perinteinen Van Hoolin nimi vai integroidaanko se VDL:ksi. Onhan Daimlerillakin kaksi merkkiä eli Mercedes-Benz ja Setra.

T Astron

Olet osastossa uutiset. Artikkelitarinoihin pääset tästä.

Yhteistyökumppanimme
13 = HärkäPakari (10.2.2024)
Charterclub Finland